to DeskProto home page
Contact  
looking glass icon
to DeskProto Facebook page
to DeskProto Youtube page
to DeskProto Instagram page

Minister Plasterk start 123WaxRing systeem op 25e Zilverdag.

For immediate release, June 2009.

Utrecht -- 1 juni 2009 -- Het met behulp van de computer ontwerpen van sieraden (CAD = Computer Aided Design) is voor goudsmeden alleen interessant als van dat ontwerp ook een werkelijk sieraad kan worden gemaakt. Deze onmisbare vervolgstap (CAM = Computer Aided Manufacturing) betreft het computergestuurd laten maken van een wasmodel, waarvan vervolgens via gieten het echte gouden of zilveren sieraad wordt gemaakt.


Photo of secretary Plasterk watching the milling machine in action
Minister Plasterk kijkt toe hoe het DeskProto 123WaxRing systeem een wasmodel freest voor de nieuw ontworpen ring. Foto: Rob Glastra.


Het Nederlandse bedrijf Delft Spline Systems heeft op dit gebied in 2008 een wereldprimeur gepresenteerd tijdens de Baselworld beurs (Basel, Zwitserland): het DeskProto 123WaxRing systeem. Dit systeem maakt het zeer eenvoudig en betaalbaar om in eigen huis een CAD model om te zetten in een wasmodel, middels een kleine computergestuurde freesbank en een slim opspansysteem (gepatenteerd). Het wasmodel kan van diverse kanten worden gefreesd, waardoor met een eenvoudige freesbank complex gevormde ringen toch eenvoudig te maken zijn. Dit 123WaxRing systeem is deze maand getoond op de Zilverdag in Schoonhoven.

Het centrum van de Nederlandse goud- en zilver-branche, zowel ambachtelijk als industrieel, is al sinds eeuwen de zilverstad Schoonhoven. Het kennis-centrum voor deze branche is daarbij sinds 114 jaar de Vakschool Schoonhoven: de enige opleiding in Nederland voor goud- en zilversmeden. Om innovatie binnen deze branche te kunnen stimuleren start de Vakschool, in samenwerking met de Federatie Goud en Zilver, het Expertisecentrum voor Sieraden en Uurwerken. Het doel van dit centrum is kennisdeling op het gebied van nieuwe materialen en nieuwe technieken. Het is duidelijk dat het 123WaxRing systeem een van deze nieuwe technieken is.

De officiële start van dit Expertisecentrum heeft plaatsgevonden op 1 juni 2009, tijdens de 25e Zilverdag, door Minister Plasterk (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap). De minister heeft hiertoe met een druk op de knop het 123WaxRing systeem voor het Expertisecentrum gestart. Na een uur frezen leverde dit een wasmodel op van een speciaal voor dit doel ontworpen ring (door docent Steven Meijles), en later deze dag is de zilveren ring als herinnering aan de minister overhandigd.Over de Vakschool Schoonhoven:

De Vakschool Schoonhoven biedt opleidingen op MBO niveau in goud- en zilversmeden, uurwerktechniek en glas-in-lood. De school maakt deel uit van ROC Zadkine.
Zie verder www.vakschoolschoonhoven.nl

Over 123WaxRing en DeskProto:

Het 3D CAM programma DeskProto van Delft Spline Systems heeft CNC frezen gelanceerd als bruikbare techniek voor Rapid Prototyping. 123WaxRing is een aanvulling op DeskProto. De belangrijkste eigenschappen zijn het gebruiksgemak (het systeem is gemaakt voor ontwerpers, niet voor CNC specialisten) en de lage prijs.
Zie verder www.123waxring.com en www.deskproto.com

Illustraties:

Een illustratie kan worden gedownload, in twee resoluties. Al deze foto's zijn van fotograaf Rob Glastra.
123WaxRing_Zilverdag09_Plasterk_300x200_RobGlastra.jpg (300 x 200 pixels, 21 Kb).
123WaxRing_Zilverdag09_Plasterk_3000x2000_RobGlastra.jpg (3000 x 2000 pixels, 972 Kb).
Ook van de met dit wasmodel gemaakte ring is een illustratie beschikbaar:
123WaxRing_Zilverdag09_Ring_1000x800_RobGlastra.jpg (1000 x 800 pixels, 76 Kb).
Onderschrift bij deze illustratie is : Minister Plasterk kijkt toe hoe het DeskProto 123WaxRing systeem een wasmodel freest voor een nieuw ontworpen ring. Foto: Rob Glastra."

Meer informatie

Meer informatie over dit persbericht is te krijgen via Lex Lennings van Delft Spline Systems:
Tel 030 296 5957, Email info@deskproto.comDeskProto is a registered trademark of Delft Spline Systems.
123Ring is a Trade Mark of Delft Spline Systems.
Patent pending.